Dovolte mi rozdělit vás, čtenáře, podle toho co si počnete, máte-li před sebou mísu plnou potravin vyjmutých ze sjednocení sazby DPH na 20%. Pohodlně se opřete v měkkém boxu a zamyšleně se dívejte na chleba, ryby a spol.

1. Jste-li člověkem bez fantazie, bez touhy po dynamice a bez smyslu pro humor, bude se Vám líbit nedávná studie IDEA "Jak by daňové změny dopadly na domácnosti a veřejné rozpočty", kde s kolegou Liborem Duškem mimo jiné odhadujeme hodnotu výjimek maximálně na 60 korun za měsíc pro průměrnou domácnost.

2. Druhá skupina lidí se při pohledu na tyto výjimky baví představou, co by se dělo, kdyby tyto výjimky opravdu vešly v platnost. Začínají svolávat demonstrace na obranu rohlíků a na Facebooku klikají Líbí se mi u nižšího zdanění kaviáru. Budou se koblihy snažit tvářit jako chleba nebo jako bezlepkové?

3. Pro třetí skupinu lidí nabízím grafy níže. 

 

Podíl výdajů na výjimky na celkových výdajích klesá s rostoucím příjmem českých domácností.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejvíce kilo chleba za rok spotřebují domácnosti s průměrnými příjmy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korunová částka hypoteticky uspořená měsíčně díky výjimkám lehce roste s rostoucím příjmem domácností.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bychom s mísou těchto výjimek měli udělat? Takto je neschvalovat. Pavel Sobíšek souhlasí. Eduard Janota taky.

 

(Zdrojem dat o českých domácnostech v grafech je Statistika rodinných účtů Českého statistického úřadu a metodologie je blíže popsána ve studii IDEA "Jak by daňové změny dopadly na domácnosti a veřejné rozpočty").

PS: Pokud se grafy zdají zjednodušující, souhlasím.  Ve dlouhé studii IDEA jsme tolik zjednodušovat nemuseli a proto ji doporučuji zvídavým čtenářům.