Poslanci právě schválili zvyšování a sjednocování DPH, přehled například viz zde. Na sjednocování DPH jsem se snažil podívat s troškou nadhledu v tomto příspěvku.

Detailní čísla co to bude znamenat pro české domácnosti a veřejné rozpočty jsme počítali s Liborem Duškem zde. Shrnutí pár nejdůležitějších postřehů:

 

  • Vládní plán sjednotit DPH na 17.5% dlouhodobě sníží reálné příjmy průměrné domácnosti o více než půl procenta, což znamená snížení o zhruba 150 korun měsíčně. Dopady na domácnosti tak nejsou příliš velké a pohybují se spíše v desetinách procent výdajů a nanejvýš stovkách korun měsíčně na domácnost.
  • Procentuálně dopadne sjednocení DPH o něco více na chudší domácnosti.
  • S výjimkou důchodců kompenzovaných následnou valorizací důchodů,  korunově  zaplatí za sjednocení DPH všechny domácnosti podobně kolem 200 korun.
  • Tak zvané postupné sjednocování DPH, kdy se nejdříve od roku 2012 zvyšuje snížená sazba a až poté se od roku 2013 snižuje základní sazba, znamená ve skutečnosti zbytečně velké skokové snížení životní úrovně až o 400 korun na měsíc a rodinu v roce 2013.

Nad možnostmi kompenzace rodin s dětmi jsme se zamýšleli s Klárou Kalíškovou zde.

 

Mimochodem poslanci dnes řeší také podporu stavebního spoření, k tomu viz aktuální příspěvek kamaráda a kolegy Honzy Průši zde a také můj dřívější příspěvek ve spolupráci s Liborem Duškem a Honzou Strakou zde.