Kolegovi Jirkovi se povedlo krásně odpovědět na dvě otázky měsíčníku KRAUS, výsledek proto sdílím s malými úpravami zde:

Jiří Skuhrovec, Jana Chvalkovská, Petr Janský, doktorandi Institutu ekonomických studií FSV UK a autoři zIndexu, hodnocení zadávání veřejných zakázek, na jehož základě označil časopis The Economist Českou republiku za "hnijící partitokracii" a za "ukradený stát".

1) Proč Češi kradou?

Kradení má v čechách dobrou tradici, zejména pak kradení od státu. Proč? 260 z posledních 300 jsme let žili ve státě který nebyl NÁŠ (ať už za nitky tahala Moskva nebo Vídeň). Krádež od "okupantů" tradičně nebyla považována za nic špatného, spíš přirozeného - nebo dokonce oslavovaného. Babinský nebo Jánošík byli normální zloději, že však kradli hlavně od nevítaných hostů, bylo jim prominuto. My si ale musíme zvyknout, že dnes už to náš stát je - a zlodějna už není forma odboje. Kdo krátí daně, není šikovný. Kdo dá bratranci zakázku z ruky, není rozumný starosta. Oba jsou zloději. Tečka.

2) Jaká je podle Vás největší česká polistopadová krádež (tj. včetně současnosti)?

Jednorázové krádeže jsou druhá liga. Pomalé systematické odčerpávání peněz z rozpočtů státu, měst nebo státních firem je dílem mnohem schopnějších zlodějů. Nese ovoce každý rok, a je na něj méně vidět než na mediálně chytlavé tunely.