Česko je na tom stále špatně s kvalitou institucionálního prostředí. Například v důvěře veřejnosti v politiky se ještě zhoršilo a je až páté od konce z celkem 144 hodnocených zemí. Instituce přitom patří k základním předpokladům pro konkurenceschopnost, a jsou proto v základech pyramidy. Pyramidu využívám ke grafickému znázornění výsledků, hodnoty dvanácti skupin ukazatelů jsou oznámkovány jako ve škole. Česká republika má z institucí nedostatečně, výbornou nemá z žádné z dvanácti oblastí.

 

Na umístění Česka v Indexu mají vliv i kroky současné vlády. K těm negativním za poslední rok patří rostoucí nepředvídatelnost změn sazeb daně z přidané hodnoty, naopak k pozitivním krokům zařaďme schválení a pokusy o implementaci Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti. Je nejvyšší čas začít cíle strategie cílevědomě naplňovat
a pyramidu konkurenceschopnosti zesvětlit, a to nejen v základech. Ty bohužel naše schopnost krást (korupce) a neschopnost si vládnout (neefektivní veřejná správa) stále udržují v chatrném stavu.

 

Autor je ekonom IES FSV Univerzity Karlovy a výzkumník think-tanku IDEA při CERGE-EI.

Vyšlo v týdeníku Euro 10.9.2012 na straně 8.

 

Obrázek

Zdroj: Týdeník Euro, 10.9.2012