Finanční tajemství zůstává příliš vysoké a ovlivňuje to i Českou republiku a zároveň naše zákony ovlivňují finanční tajemství. V dnešním textu pro Glopolis ukazuji, které země přispívají nejvíce ke globálnímu finančnímu tajemství (Švýcarsko!). Jedinečné je zveřejnění výsledků i pro Českou republiku.

Vůbec poprvé zveřejňujeme české výsledky Indexu finančního tajemství (Financial Secrecy Index), které ukazují, že ačkoliv je příspěvek Česka chvályhodně relativně malý, můžeme se v mnoha oblastech finančního tajemství zlepšit a zvýšit transparentnost.

Země s vysokými hodnotami Indexu finančního tajemství umožňují osobám a firmám ze zahraničí uskutečňovat finanční operace, které jsou často spojeny s více či méně legálními aktivitami. Jedná se zejména o daňové úniky
a vyhýbání se placení daní, korupci, pašování zbraní, drog a lidí.

Proto doporučuji přispět ke snížení finančního tajemství a zvýšení transparentnosti ve finanční oblasti u nás i v zahraničí a navrhuji věnovat více pozornosti potřebných změnám ve dvou oblastech (u nás i v zahraničí):

  • Zvýšit transparentnost a snížit finanční tajemství poskytovaného Českou republikou. Index finančního tajemství nabízí konkrétní možnosti zlepšení. V případě České republiky je relevantní zejména úplnější a transparentnější zveřejňování firemních informací (např. skutečných vlastníků, ale i výše odvedených daní ad.).
  • Přispět k tlaku na mezinárodní úrovni a prostřednictvím Evropské unie a OECD tlačit na snížení globálního finančního tajemství v daňových rájích a dalších zemích. Index finančního tajemství ukazuje na země, u nichž by zlepšení mělo největší dopad na celkové globální finanční tajemství.

stop daňovým únikům

PS: Pokud máte jiný oblíbený korupční index - na mysli mám vnímání korupce od Transparency International, který byl zveřejněn právě dnes - pak vězte, že se ztotožňuji s jeho konstruktivní kritikou Alexe Cobhama ve Foreign Policy zde.